MESLEKLERİ TANIYALIM

MESLEKLERİ TANIYALIM

Meslek seçimi, bireyin yaşamı boyunca verdiği en önemli kararlardan biridir. İnsan hayatının üçte biri mesleki etkinlikleri içermektedir. Meslek, sadece bir para kazanma, geçim sağlama yolu değil, bunların daha da ilerisinde bir anlam taşıyan kendini gerçekleştirme sürecinin ve iddiasının da en önemli aracıdır.

Birey kendini ne kadar iyi tanırsa tanısın, meslekler hakkında doğru ve yeterli bilgiye sahip değilse uygun bir mesleki seçim yapamaz. 

27.12.2022 652

Bir meslek nasıl incelenir? Bir meslek hakkında ne yönlerden bilgi toplamalıyız? Bu sorular aşağıdaki şekilde listelenebilir.

1. Mesleğin gerektirdiği faaliyetler, yapılan işin özellikleri... İşte gereken sorumluluklar, görevler, güçlükler nelerdir? Bu meslek ne gibi etkinlikleri kapsamaktadır? Sorusunu cevaplayacak ve işin esas yapısını ortaya koyacak bilgiler.

2. Çalışma ortamı ve koşulları? İş nasıl bir ortamda yürütülüyor. Bu ortamda neler kullanılıyor, kimlerle ilişkiye giriliyor? Günlük, haftalık çalışma saatleri, çalışma koşullarının güç olup olmadığı.

3. Bu meslekte çalışanlarda aranan nitelikler yaş, cinsiyet, boy, ağırlık, duyu organlarının hassaslığı gibi nitelikler yönünden bir sınırlama ya da tercih durumu var mı? İş ne gibi yetenekler gerektiriyor (genel ve özel yetenekler açısından). Bunun yanında yabancı dil bilme, bilgisayar kullanma vb. yeterlilikler gerektiriyor mu?

4. Mesleğe hazırlanma ve giriş nasıl olmaktadır? Meslek nasıl bir eğitim gerektiriyor? Eğitimi veren kurumlar, süresi, bu okullara giriş koşulları, okuldan sonra staj-uygulama gerekip gerekmediği... İşe giriş sınavla mı, koşulları nasıl?

5. Meslekte ilerleme ve kazanç durumu vb. Mesleğin başlangıçtaki kazanç ve statüsü nasıldır? Bu statü ve gelir nelere bağlı olarak ve nasıl artmaktadır? Meslek ömür boyu sürecek nitelikte midir, emeklilik koşulları nasıldır?

 

MESLEKLER İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRİCİ REHBER KİTAPÇIKLARI AŞAĞIDAKİ LİNKLERDE BULUNMAKTADIR.

MESLEKLERİ TANIYALIM A - B

MESLEKLERİ TANIYALIM C - Ç - D

MESLEKLERİ TANIYALIM E - F

MESLEKLERİ TANIYALIM G - H

MESLEKLERİ TANIYALIM I - İ - J - K

MESLEKLERİ TANIYALIM L - M - N

mMESLEKLERİ TANIYALIM O - P - R - S

MESLEKLERİ TANIYALIM T - U - V - Y - Z